Πληροφορίες: Λάρισα 25 Οκτωβρίου 2021
Πάικος Στέφανος – Πρόεδρος
Τηλ.: 6974661662
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Θεσπίστηκε η υπηρεσία «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία»
Πρόσφατα, με το ν. 4837/2021, άρθ. 32-39 (ΦΕΚ178/Τ.Α΄/01.10.2021, θεσπίστηκε η υπηρεσία «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» βάσει του άρθρου 19 της Σύμβασης των Η.Ε. που κυρώθηκες με το ν. 4074/2012.
Όπως τόνισε κι ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Ι. Βαρδακαστάνης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, «ο θεσμός του προσωπικού βοηθού αποτελεί μία πολύ μεγάλη εξέλιξη την οποία το αναπηρικό κίνημα χαιρέτησε, εργάστηκε για αυτή για πάνω από 20 χρόνια και συνεργάστηκε με την Κυβέρνηση για να φτάσει ως εδώ. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει μία οργανωμένη Πολιτεία για να μπορεί το άτομο με αναπηρία να ασκήσει το δικαίωμά του στην προσωπική επιλογή».
Είναι ένα σύστημα κοινωνικής υποστήριξης για τα άτομα με αναπηρία, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των και των οικογενειών των, συνδέεται με την ανεξάρτητη διαβίωση και συμβάλλει στην αποτροπή της περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησης.
Αποδέκτες είναι άτομα ανεξαρτήτου κατηγορίας αναπηρίας και δεν αποστερεί τον ωφελούμενο από τη λήψη τυχόν προνοιακών παροχών σε χρήμα, οικονομικών και εισοδηματικών ενισχύσεων και κοινωνικών υπηρεσιών για την οικονομική στήριξη – ενίσχυση ατόμων με αναπηρία που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Κ.Α. Δεν συμπεριλαμβάνει άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών και ούτε άτομα με ψυχική αναπηρία.
Η υπηρεσία «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» υλοποιείται σε δύο φάσεις πιλοτικά, εντός επιλεγμένων γεωγραφικών περιοχών της χώρας.Η πρώτη φάση εκκινεί εντός του 2022 και η υπηρεσία παρέχεται για δύο (2) έτη και η δεύτερη φάση εκκινεί εντός του έτους 2023 και η υπηρεσία παρέχεται για ένα (1) έτος.Επιλέξιμοι ωφελούμενοι κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, είναι άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών με πιστοποιημένη αναπηρία (κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή).Οι ωφελούμενοι του πιλοτικού προγράμματος προκύπτουν, κατόπιν επιλογής αντιπροσωπευτικού δείγματος μεταξύ των αιτούντων στη βάση προκαθορισμένων κριτηρίων. Για το σκοπό αυτό λαμβάνονται υπόψη, ιδίως, τα εξής: είδος αναπηρίας, ηλικιακή ομάδα, φύλο, καθεστώς απασχόλησης ή μη, περιοχή διαβίωσης, σύνθεση/είδος νοικοκυριού. Για την επιλογή των αιτούντων ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται σε κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Η εκτίμηση της ανάγκης παροχής Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία γίνεται από ειδικές επιτροπές αξιολόγησης διεπιστημονικού χαρακτήρα.
Μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος η Γενική Γραμματεί Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας (Γ.Γ.Κ.Α.Κ.Φ), υποβάλλει, υπό μορφή έκθεσης αξιολόγησης αποτελεσμάτων, συγκεντρωτικά στοιχεία, καταγραφέντα προβλήματα, εξαχθέντα συμπεράσματα και εισηγήσεις από την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την αξιοποίησή τους ενόψει της καθολικής εφαρμογής της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία σε όλη τη Χώρα.Καταρτίζεται ηλεκτρονικό Μητρώο Παρόχων Υπηρεσίας Προσωπικού Βοηθού, το οποίο τηρείται στη Γ.Γ.Κ.Α.Κ.Φ. Στον Ο.Π.Ε.Κ.Α. συστήνεται και λειτουργεί πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση των αιτημάτων λήψης της υπηρεσίας «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» καθώς και των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων να ενταχθούν στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσίας Προσωπικού Βοηθού.
Η αμοιβή του Προσωπικού Βοηθού καταβάλλεται απ΄τον Ο.Π.Ε.Κ.Α.
Με αγωνία αναμένουμε όλοι μας να δούμε να υλοποιείται ο εν λόγω θεσμός που θα λειτουργήσει ανασχετικά στην ιδρυματοποίηση και θα βοηθήσει πολλά άτομα με αναπηρία να ζήσουν ανεξάρτητα στην κοινότητα.-
Μετά τιμής,
Ο Πρόεδρος
Πάικος Στέφανος