Λάρισα 22.04.2017
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- Τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και σοβαρότατα προβλήματα, που ανακύπτουν από την αναπηρία τους και χρήζουν υποστήριξη και φροντίδα από την οργανωμένη πολιτεία, όπως αυτό προκύπτει με σαφήνεια, τόσο από το Σύνταγμα της χώρας, όσο και από την Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του Ο.Η.Ε., την οποία η χώρα μας έχει υπογράψει μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο και έχει υιοθετήσει με την ψήφιση του ν. 4074/2012). Σύμφωνα λοιπόν με διεθνείς συμβάσεις και ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως έχουν ενσωματωθεί στην εθνική μας νομοθεσία, τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, δικαιούνται να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες, ανεξαρτησία, αυτονομία και αξιοπρέπεια.
- Την κύρια ευθύνη υποστήριξης και φροντίδας προς τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και της ανάπτυξης δικτύου κοινωνικής προστασίας τους, έχει η ελληνική Πολιτεία. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια υποστήριξης, συνδρομής και φροντίδας των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, οφείλει να έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση να μην υποκαθιστά την ευθύνη και την παρουσία τους Κράτους.
- Ιστορικά, σε περιόδους εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, παρατηρείται η αποδυνάμωση του τομέα της πρόνοιας και η αδυναμία της Πολιτείας να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, γεγονός που τυγχάνει εκμετάλλευσης από συλλογικότητες που φορούν τον μανδύα του «εθελοντισμού» ή της “φιλανθρωπίας” και απώτερο σκοπό έχουν το ατομικό όφελος και το κέρδος. Το εθνικό αναπηρικό κίνημα έχει διατρανώσει την αντίθεσή του με τέτοιου είδους αντιλήψεις και πρακτικές που προσπαθούν σκόπιμα να υποκαταστήσουν την παρουσία του Κράτους με απώτερο σκοπό το ίδιον όφελος και το κέρδος.
- Προκειμένου να υπάρξει «σαφής» και «καθαρός» ορίζοντας όσον αφορά το χώρο των Φορέων και των Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εθελοντικά προς όφελος των Ατόμων με Αναπηρία με χρόνιες παθήσεις, και των οικογενειών τους και εμφορούνται από τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της αυτοβοήθειας και της προσφοράς, θα πρέπει να δημιουργηθεί από την Πολιτεία, Ειδικό Μητρώο εγγραφής των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται προς τον σκοπό αυτό.
- Θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνάφεια, η σχέση, η γνώση και η εμπειρία των εθελοντικών οργανώσεων, σχετικά με το προσφερόμενο από αυτές έργο, προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, έτσι ώστε, να διασφαλιστεί τεκμηριωμένα, τόσο η σχετικότητα της εμπλοκής αυτών με τον χώρο της αναπηρίας, όσο και της αποδοτικότητας των δράσεων και των ενεργειών.
- Θα πρέπει να υπάρχει σαφής και ενδελεχής έλεγχος, τόσο των δράσεων των εθελοντικών οργανώσεων, όσο και της αποδοτικότητας αυτών, προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, καθώς και συναφών κόστεων.
- Θα ήταν θεμιτό σύμφωνα και με τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιωματικής προσέγγισης για την αναπηρία, οι δράσεις ατομικών εθελοντών ή εθελοντικών οργανώσεων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία με χρόνιες παθήσεις, και τις οικογένειές τους, να λαμβάνουν υπόψη τους τις θέσεις και τις απόψεις των Φορέων του εθνικού αναπηρικού κινήματος, έτσι ώστε, να εμπεδωθεί τεκμηριωμένη γνώση, αξιοποίηση της υπάρχουσας εμπειρίας και να αποτραπούν δράσεις και ενέργειες προς τα άτομα με αναπηρία που είναι ελλειμματικές και στερούνται τεχνογνωσίας, αφού κατά κανόνα στηρίζονται σε μειωμένη και ατομική βιωματική εμπειρία.
- Τέλος, εμείς τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, ως αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας που αντιμετωπίζουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αγωνιζόμαστε για τον σεβασμό και την αναγνώριση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, υπό το πρίσμα της νέας δικαιωματικής προσέγγισης για την αναπηρία, σε αντιδιαστολή με τις προσεγγίσεις ευκαιριακού και φιλανθρωπικού τύπου. Πρακτικές και συμπεριφορές που αναπτύσσονται στη λογική της φιλανθρωπίας (έρανοι, τηλεμαραθώνιοι κ.α.) ή της ατομικής βιωματικής εμπειρίας, όχι μόνο δεν μπορούν να συμβάλλουν στην ποιοτική φροντίδα και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, αλλά αποτελούν τροχοπέδη στις δράσεις και στις ενέργειες των φορέων του εθνικού αναπηρικού κινήματος για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της οικονομικής κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής.-