Λάρισα, 12/10/2010
ΑΠ: 268
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Προσβασιμότητα δημοσίων κτιρίων, υπηρεσιών και κοινόχρηστων χώρων»
Πολύ συζήτηση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, σε διάφορα επίπεδα, για την προσβασιμότητα των δημοσίων κτηρίων, υπηρεσιών, κοινόχρηστων χώρων και χώρων ευρύτερου ενδιαφέροντος. Αυτό αναγκάζει την Ομοσπονδία μας για ακόμη μία φορά να διευκρινίσει ορισμένα πράγματα:
Η τήρηση των όρων και συνθηκών προσβασιμότητας των δημοσίων κτηρίων, καθώς και των κοινόχρηστων χώρων έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα άτομα με αναπηρία καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η αυτονομία τους στην μετακίνηση, η ποιότητα ζωής τους, το δικαίωμα της συμμετοχής τους σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθώς και η ισότητα των ευκαιριών. Για αυτόν το λόγο, η τήρηση των όρων προσβασιμότητας στα Δημόσια Κτήρια καλύπτεται με Νόμους και κανονισμούς από την Ελληνική Πολιτεία που έχουν ή οφείλουν να έχουν χαρακτήρα υποχρεωτικό και ανελαστικό. Επίσης, η τήρηση των ανωτέρω όρων δύναται να διευκολύνει και άλλες κατηγορίες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης κλπ.
Η προσβασιμότητα έχει αδιάλειπτο και ολιστικό χαρακτήρα. Δηλαδή, εάν μία προβλεπόμενη διευκόλυνση δεν υφίσταται, αναιρούνται όλες οι υφιστάμενες διευκολύνσεις για την προσβασιμότητα. Πχ εάν ένα δημόσιο κτίριο έχει προσβάσιμο ανελκυστήρα και δεν έχει προσβάσιμη είσοδο, εάν έχει προσβάσιμη ράμπα εισόδου αλλά δεν έχει στους εσωτερικούς διαδρόμους οδηγό όδευσης τυφλών δεν είναι προσβάσιμο.
Η προσβασιμότητα επίσης, αναφέρεται και καλύπτει όλες τις κατηγορίες των ατόμων με αναπηρία. Δεν αναφέρεται μόνο και δεν προβλέπει διευκολύνσεις μόνο για τους έχοντες κινητική αναπηρία, αλλά προβλέπει αντίστοιχα και για τους τυφλούς, για τους κωφούς κλπ. Έτσι όταν ένα κτίριο έχει προβλέψεις που διευκολύνουν την πρόσβαση των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων (ράμπες εισόδου, προσβάσιμοι ανελκυστήρες κλπ) αλλά όχι για τους έχοντες αναπηρία όρασης (οδηγοί όδευσης τυφλών, φωνητική αναγγελία στους ανελκυστήρες, άπλετος φωτισμός στους διαδρόμους κλπ), το κτήριο δεν είναι προσβάσιμο.
Μέσα στα πλαίσια των ανωτέρω τα άτομα με αναπηρία που ζουν στην Θεσσαλία, τα οποία υφίστανται όλες τις αναστολές και τους περιορισμούς από τον σχεδιαστικό ρατσισμό των κτηρίων και του ευρύτερου οικιστικού περιβάλλοντος, που αφορούν μόνο τους «κανονικούς» πολίτες, δηλώνουν ευθέως ότι κανένα κτήριο δημοσίου ενδιαφέροντος δεν είναι προσβάσιμο. Εάν υπάρχουν άλλες απόψεις, περί στοιχειώδους, ελάχιστης, ανεκτής ή ικανοποιητικής προσβασιμότητας των δημοσίων κτηρίων, παρακαλούμε και προκαλούμε την Ελληνική Πολιτεία να διαπιστώσει μέσω των ελεγκτικών της μηχανισμών το επίπεδο προσβασιμότητας των δημοσίων κτιρίων και υπηρεσιών και ακολούθως να προβεί στην εφαρμογή του Νόμου.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εφαρμογή των όρων και συνθηκών προσβασιμότητας δεν επαφίεται στην καλή διάθεση και ευαισθησία των διοικούντων και των τοπικών αρχόντων αλλά είναι επιβεβλημένη από τον Έλληνα Νομοθέτη. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σοβαρευτούμε συζητώντας και σχεδιάζοντας για το προσβάσιμο χαρακτήρα των δημοσίων κτιρίων και υπηρεσιών και να λάβουμε υπόψη μας ότι εάν για κάποιους το ανωτέρω ζήτημα αντιμετωπίζεται με την όποια ελαφρύτητα, για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί βασική προϋπόθεση μίας λειτουργικής και αξιοπρεπούς καθημερινότητας, μέσα σε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Π.Ο.Μ.Α.μεΑ. Θεσσαλίας κ. Ράλλη Τσιουλάκη στο κινητό τηλέφωνο 6972 724 854.